Geschiedenis van de sushi

De geschiedenis van sushi gaat terug tot rond de 4e eeuw voor het begin van onze jaartelling. Destijds werd in Zuidoost-Azië rijst gebruikt om gezoute zoetwatervis langer te bewaren. De vis werd in gekookte rijst gelegd, door het natuurlijke gistingsproces van de rijst bleef de vis vers. De vis bleef zo wel een jaar lang goed. In die tijd werd echter alleen de vis opgegeten en werd de rijst weggegooid. Via China verspreide deze methode zich naar Japan.

Omdat men in Japan graag rijst met vis at, begon de rijst ook tot het gerecht te horen. De rijst had door het gisten een licht zure smaak. Omdat men de smaak wel lekker vond, maar de geur niet, ging men rijstazijn toevoegen aan de rijst. Dit zorgde voor een zelfde smaak en hierdoor kon het gisten van de vis overgeslagen worden.
In de 18e eeuw begon men in Edo, het huidige Tokyo, in mobiele voedselkraampjes rijstbolletjes te verkopen met een stukje vis er overheen gelegd. Doordat men ook groente ging toevoegen ontstonden vele varianten van sushi. Omdat de mensen in die tijd ook al een druk bestaan hadden was het makkelijk dat men sushi even snel tussendoor met de handen kon eten. Toen er in 1923 een zware aardbeving plaats vond en veel restaurants verwoest waren, verspreidden de eigenaren zich door heel Japan en verspreide het typische Japanse gerecht zich door het hele land.

Vanaf 1950 verspreide sushi zich ook richting Amerika waar immigranten uit Azië restaurants gingen openen waar sushi geserveerd werd. Met de moderne technieken van tegenwoordig is het nu overal mogelijk om verse sushi te krijgen, en doordat het erg gezond is verspreide het gerecht zich over de hele wereld. Ook ontstonden op deze manier verschillende westerse varianten van sushi zoals de uramaki, ook wel bekend als de California roll. In Canada ontstond zelfs de sushi pizza.

 

TERMINOLOGIE:
Nigiri-sushi : vis of ander ingrediënt op een rijstbolletje
Maki-sushi : rijstrol in zeewier met ingrediënten (vis of groente)
Futo-maki : grote rijstrol met diverse ingrediënten
Inside-out : binnenstebuiten maki
Inari : sushirijst in een tofubuideltje
Sashimi : dikke of dunne plakjes rauwe vis zonder rijst
Temaki : puntzakje in zeewier, gevuld met rijst, vis en groente
Chirashi : sashimi op een bedje van rijst

 

Nieuwe klant.

Een account aanmaken

Door een account aan te maken kunt u sneller en makkelijker bestellen. Daarnaast kunt u uw eerdere en huidige bestellingen eenvoudig bekijken.

Verder

Terugkerende klant.